„40 felett nem kellek” – 4 rejtett ok az elutasítás hátterében

Nemrég olvastam egy cikket, mely a társkeresés nehézségeiről szólt, és arról, hogy a 40 feletti nők szinte teljesen reménytelen helyzetben vannak, mert a korukbeli férfiak a fiatalabb lányokat keresik. Úgy éreztem, a téma megér egy írást.

Tény, hogy evolúciós szempontból valóban a fiatalabb nők vannak előnyben. A családállítás szerint azonban az ember nemcsak biológiai, hanem szellemi lény is, és a társat nemcsak a test, hanem a lélek is választja. Többek között ezért létezhetnek olyan kapcsolatok is, melyeknek nem a gyermekvállalás a céljuk. Ezért annak, aki sikertelennek érzi magát a társkeresésben, tartozzon bármely korosztályba is, a kérdést inkább úgy érdemes feltennie, hogy „miért kapok sorozatos elutasítást” vagy „miért élem meg azt, hogy nem kellek”.

Hitrendszerek

A sikertelenségek mögött állhat hitrendszer, mely egy általános érvényű, örök igazságot fogalmaz meg: például, a férfiak mind ….-k, a nők mind …-k.  A 40-es éveire a legtöbb ember úgy érzi, elég sok tapasztalatot gyűjtött már ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket vonjon le. Általános érvényűnek tűnő igazságaink azonban még mindig csak saját, személyes – illetve családi tapasztalataink következményei.

Akinek a 40-es éveiben romlik el például a házassága, okolhatja a korát is, de következtethet arra is, hogy ekkor jutott el arra a pontra, amikor a megoldatlan, addig szőnyeg alá söpört problémák szétfeszítették a kapcsolatot. Ha mindez egy női ősünkkel történt, akit például a 40-es éveiben hagytak el, ebből talán valamilyen, általános érvényű következtetés született: például az, hogy a 40-es nők nem kellenek, vagy az, hogy a férfiak megbízhatatlanok. Mely aztán akár öröklődhet is, és egészen odáig fajulhat, hogy valaki tudattalanul, az őse iránti szolidaritásból eleve „úgy tervezi” az életét, hogy mondjuk 45 éves korára elváljon. Ezeket a hitrendszereket lehet oldani a családállítás módszerével.

unsplash.com/Pawel Szvmanski
unsplash.com/Pawel Szvmanski

Begyógyítatlan sebek

A 40-es éveikig sokan „elketyegnek” anélkül, hogy igazán feltűnne, mellékvágányon fut az életük vagy traumák tartják megkötve az energiáikat a mélyben. Van, aki kötődési sérülése miatt például sosem zárja le rendesen a párkapcsolatait, folyton hajtja valami tovább és tovább. Mások lélekben talán még mindig az első szerelmi csalódásuknál vannak leragadva, miközben látszólag ugyan kapcsolatban élnek, de az nem tartogat sok örömöt számukra. Vannak, akiket a válás visel meg annyira, hogy ténylegesen még nem állnak készen az új szerelemre, hiába adnak látszólag esélyt a másiknak. Ekkor olyan típusú emberekkel fognak találkozni, akik valamilyen okból szintén nem akarnak komoly kapcsolatot. Ebben az esetben az első és legfontosabb lépés a sebek begyógyítása.

Rejtett minták

Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ismerjük magunkat, amint belekezdünk az önismereti útba, sok meglepetés érhet bennünket. Kellemesek és kellemetlenek egyaránt. Viselkedési és gondolati mintáink hosszú ideig rejtve maradhatnak előttünk, és gyakran a 40-es éveinkre válik tarthatatlanná egy-egy helyzet a munkában, a párkapcsolatban. Sokan ekkor kényszerülnek rá arra, hogy igazán őszintén találkozzanak önmagukkal. Ekkor ismerik fel rejtett stratégiáikat, mozgatóikat, melyeknek gyökere a gyermekkorban vagy az előttük járó generációk életében keresendő. Az ismétlődő minták, a kudarcok gyakran mind lökést adhatnak e minták feltárásához.

unsplash.com/chuttersnp
unsplash.com/chuttersnp

Más a feladat

Előfordul, hogy az ember mintegy pótcselekvésként keres társat, mert ettől várj a boldogságot. Pedig fontosabb lenne, hogy először önmagát találja meg: azt, hogy miben, hogyan tudna kiteljesedni, mi adna neki örömöt, milyen feladatai vannak a hivatásában, melyeket szeretne megvalósítani. Ilyenkor azért nem jön a társ, mert előbb az embernek magát kell „rendbe tennie” ahhoz, hogy másokhoz kapcsolódni tudjon.

Ha szeretnéd megtudni, hol tartasz épp lélekben, hogy hogyan javíthatsz a kapcsolatodon, várlak szeretettel a párkapcsolat-rendező alkalmon  >>

Ha szeretnél többet tudni a családállításról, kérdéseid vannak, ajánlom figyelmedbe az ingyenes konzultációt  >>

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.