Állítás állatokkal

Néhányszor volt szerencsém részt venni olyan állításon, melyen állatok is szerepbe kerültek. Minden alkalom egészen mágikus élmény volt. Az első ilyen élményem egy szűk csoporthoz kötődik, ahol abban egyeztünk meg, hogy a házigazda macskájára bízzuk a döntést, bent akar-e lenni az állításon, vagy sem. Ő pedig kiment, ahogyan az állítás elkezdődött. Egy ponton azonban nyávogni kezdett az ajtó előtt, így beengedtük. A témahozó ekkor megdermedt, majd könnyek szöktek a szemébe. Mint később elmondta, a témájához kapcsolódott egy traumatikus, családi történet, melynek egyik főszereplője egy macska volt.

Fotó: unsplash.com/Roy Muz
Fotó: unsplash.com/Roy Muz

A következő állítás már egy másik helyszínhez és egy másik cicához kötődik. Mivel itt egyéni állítás történt, így kevés volt a szereplő, nagy hasznát vettük az állatnak, aki mindig, ösztönösen megérezte, hová kell állnia, és meddig kell ott maradnia. Mindig betöltötte azokat a helyeket, ahonnan valaki hiányzott, azt pedig, hogy választása pontos volt, a felbukkanó érzelmeken tudtuk mérni. Amint láthatóvá vált az, akinek kellett, és megtörtént az oldás, a cica továbbállt. Egy alkalommal halottként feküdt előttem az állításban, és eszembe jutott róla a „bűnbakság” – hogy ebbe az eredetileg állatokra „szabott” szerepbe emberek is kerülhetnek, és ez a kép vezette tovább aztán az állítást. Később a cica gazdája megkérdezte, hogy nem árt-e az állatoknak egy-egy ilyen szerep. Szerintem, ahogyan az emberek esetében, a képviselet az állatoknál is oldódást hozhat, és rájuk is gyógyító hatással lehet. Hiszen valamiért érezték a hívást, és maguktól engedelmeskedtek neki, valószínűleg nem véletlenül kerültek bele a szerepbe. Ilyesmi egyébként a hétköznapokban is könnyen, ám észrevétlenül megtörténhet. Előfordul, hogy tudattalanul ráruházunk, rávetítünk valamilyen szerepet a kiskedvencünkre.

Kit képvisel a háziállatunk?

Nem ritka például, hogy a háziállat egy korábbi családtagot képvisel, valakit, aki nem kapta meg az őt megillető helyet, vagy valakit, akit nehéz volt elengedni. Egyszer részt vettem egy állításon, ahol az egyik témahozó arról számolt be, hogy indokolatlan dühöt érez a háziállata iránt. Az állításból kiderült, hogy egy családi tragédia áll a heves érzelmek hátterében, és az állat valamiért erre a szomorú történetre emlékeztetett. Egy másik téma kapcsán egy kismacska képviselt egy korábban elveszített gyermeket.

Fotó: unsplash.com/Gundula Vogel
Fotó: unsplash.com/Gundula Vogel

Problémák a háziállatokkal

Az is előfordul, hogy a háziállattal problémák adódnak: szorong, aggresszív, szófogadatlan, esetleg megbetegszik. A családállítás ilyenkor is segíthet kideríteni, mi állhat a probléma hátterében, ilyenkor az állatnak nem kell jelen lennie, az állítás a megszokott módon zajlik.

Miért tudnak segíteni az állatok?

Az állatasszisztált terápiáknak bevált módszereik és megalapozott hagyományaik vannak, melyekben sok, egyéb tényező mellett az is közrejátszik, hogy az ember és állat közti kommunikáció az ember és ember közötti kapcsolattól eltérően elsősorban az ösztönök és az intuíció szintjén történik, így közvetlenül hat az érzelmekre, megkerülve a racionális, logikus érvelést. Az állításokban épp az állatok ezen képességének vesszük hasznát: csalhatatlan megérzéseiknek, ösztönös, áttetsző jelenlétüknek.

Ha szeretnéd kipróbálni a családállítást, várlak szeretetettel a következő csoportokban, vagy egyéni ülésen >>

Ha szeretnél bővebben tájékozódni, lehetőséged van ingyenes egyéni konzultációra is, melyre itt tudsz jelentkezni >>

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.