Szeretnél sokáig együtt maradni a pároddal? Ezeket tartsd szem előtt 

Manapság az ember úgy érezheti, nincs könnyű dolga, ha hosszú kapcsolatot szeretne kialakítani. Mindennek egyrészt a korszellem is oka lehet: gyakran ahelyett, hogy megjavítanánk, inkább lecseréljük dolgokat, és ennek a mentalitásnak olykor a kapcsolatok is áldozatul esnek. Azonban az sem véletlen, ha az ember könnyen kilép egy helyzetből.  Szüleink, nagyszüleink idejében, amikor még sokkal szigorúbb megítélés övezte a válást, sokkal kevésbé válogathattak az emberek, sokan sínylődtek rossz kapcsolatokban, töltötték az életüket boldogtalanul. Így a mai leszármazottakban sokszor tudattalanul is ott munkál a program: én nem fogom ezt megismételni, inkább elválok – vagy kapcsolatba sem kezdek.

Emellett saját önismeretünk hiányosságai, lelki fájdalmaink, gyermekkori traumáink is hozzájárulhatnak ahhoz, ha nem vagyunk sikeresek a szerelemben. A helyzet viszont szerencsére sosem reménytelen. Bert Hellinger megfigyelte, ha bizonyos „szabályokat” betartunk a kapcsolataink során, akkor sokkal stabilabb alapokat teremthetünk, mintha ezek nélkül vágnánk bele.

unsplash.com/Jeremy Cai
unsplash.com/Jeremy Cai

Viszonozd a jót és a rosszat is

A párkapcsolatokban az egyik legfontosabb törvény az egyensúly törvénye: vagyis, akkor működik jól a viszony, ha gördülékeny az energiaáramlás. Hogyha kapok valami jót, és egy kicsivel több jót adok vissza, aztán a másik ugyanígy, akkor az idő elteltével a szeretet egyre inkább épül, a kötelék egyre szorosabb lesz. Nemcsak a jót, a rosszat is vissza kell adnunk azonban, hogy a másik érezze azt, van súlya a tetteknek. Ebben az esetben azonban kicisivel kevesebb rosszat kell visszaadnunk, így elsimulhatnak a sérelmek.

Ne adj „túl sokat”

Ebből következik, hogy érdemes óvatosan haladni az „adakozással”, mindig figyelembe véve, hogy a másik mennyit tud, mennyit szeretne adni. Hosszútávon persze arról sem feledkezhetünk meg, hogy megelégszünk-e azzal, amennyit kapunk, vagy ettől úgy érezzük, takaréklángon ég a kapcsolat. Természetes késztetés lehet, hogy elhalmozzuk a párunkat minden földi jóval, de aki ezt nem tudja viszonozni, gyakran inkább kilép a kapcsolatból, mert tehernek érzi a tartozást. Gyakran egyfajta birtoklási vágy, a kapcsolat bebiztosítása mozgatja azt, aki túl sokat akar adni. Sokszor, amikor válságban van a kapcsolat, automatikusan beindul a reakció, hogy többet adjunk, de ilyenkor gyakran épp az ellenkezője a megoldás. Az, ha egy kicsit hátrébb húzódunk. A másik oldalról viszont, ha valaki alig akar adni, az azt is jelezheti, hogy talán nem akar elköteleződni vagy bizonytalan. Tehát ezt vehetjük jelnek arra nézve, mennyire gondolja komolyan a dolgokat.

Legyenek közös céljaitok

A párkapcsolatokat alapvetően a közös célok mozgatják – ez az állításokban úgy jelenik meg, hogy a két ember egy irányba néz. A legegyértelműbb cél gyakran a gyermekvállalás, de nem ez az egyetlen. Lehet az valamilyen közös projekt, kreatív terv, megvalósítandó feladat is, ami összekovácsolja a két embert, és bizonyítéka annak, hogy egy irányba szeretnének haladni, együtt tervezik a jövőt.

Ha szeretnéd megtudni, hogyan is vagy lélekben a párkapcsolattal, érdemes részt venned a legközelebbi csoporton >>

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.